Κατερίνα Φραγκάκη στο dikastiko: «Χρυσό» καταδικών του ΕΔΔΑ προς την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης

Η  Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που της έχουν επιβληθεί πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης.

Γράφει
η δικηγόρος
Κατερίνα
Φραγκάκη*

Στις υποθέσεις αυτές γίνεται λόγος για τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων στις φυλακές, τις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες υγιεινής , την αφόρητη οσμή από απορρίμματα που ρίχνονταν στον προαύλιο χώρο, έξω από τα παράθυρα των κελιών των κρατουμένων, την έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και την κακή ιατρική αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών .

Δυστυχώς από τις  δυσμενείς συνθήκες των φυλακών δεν ξεφεύγουν ούτε οι ασθενείς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή τους λόγω μη παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης. Ενδεικτική είναι η απόφαση «Τσόκας κ.ά. κατά Ελλάδας» η οποία αφορά  σε κρατούμενο, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο και έλαβε την πρώτη θεραπευτική αγωγή μετά τη μετάσταση της ασθένειάς του, με αποτέλεσμα να αποβιώσει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. 

Μια άλλη  χαρακτηριστική υπόθεση η οποία ακόμα δεν έχει φτάσει στο ΕΔΔΑ αλλά εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αποτελεί η  υπόθεση του Κρίστιαν Ντάντε. Ο Ντάντε καταδικάστηκε με προσωρινή κράτηση και φυλάκιση και παρέμεινε στις Φυλακές Κορυδαλλού για συνολικά 692 ημέρες. Η υγεία του κλονίστηκε λόγω  των συνθηκών φυλάκισης του, όσο και εξαιτίας του άγχους από την άδικη φυλάκιση του. Ακολούθως, η ολιγωρία των σωφρονιστικών οργάνων να φροντίσουν για την άμεση διακομιδή του σε νοσοκομείο, παρά τις συνεχείς παρακλήσεις του και εν συνεχεία λόγω της παράνομης μεταχείρισης του ως λαθρομετανάστης κρατούμενος και της πλήρους αδιαφορίας και των λανθασμένων χειρισμών των ιατρών του νοσοκομείου να προβούν σε άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία της πάθησης του οδήγησε στον θάνατο του.  

Μάλιστα όντας κρατούμενος στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΘΩΩΘΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ με την τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, οδηγήθηκε ως λαθρομετανάστης και κρατούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο» και από ιατρικό σφάλμα και κατά παράβαση του Ιατρικού Κώδικα σε συνδυασμό με την πλήρη αδιαφορία των ιατρών και τα συνεχή ιατρικά λάθη απεβίωσε.

 Όμοιες  υποθέσεις σαν του κ. Ντάντε υπάρχουν ,παρόλο που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Είναι απαράδεκτο, σε μια ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ελλάδα το σωφρονιστικό σύστημα να λειτούργει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καλύπτει τα δικαιώματα υγείας και προστασίας των κρατούμενων. Δυστυχώς είναι απαραίτητο εν έτει 2019 να επισημάνουμε ότι η φυλακή είναι ένα μέσω αναμόρφωσης και όχι τιμώρησης.

*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

για το άρθρο πατήστε εδώ