Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Όλες οι αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων»

«Οι άμεσες αλλαγές στις 120 δόσεις που κατατέθηκαν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές και αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις , ελεύθερους επαγγελματίες , μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να γλιτώσουν από τις δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς» ανέφερε στο Newsbomb.gr η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη. 

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων» τόνισε η κυρία Φραγκάκη και γι αυτό όπως εξηγεί η κυρία Φραγκάκη «η Εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών,κινητής και ακίνητης περιουσίας» και συνέχισε «με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα, η Εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου» επεσήμανε.

Το πιο σημαντικό όπως είπε η γνωστή δικηγόρος είναι ότι πλέον «όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων» τόνισε.

Η κυρία Φραγκάκη μας αναλύει τις ευνοϊκές αλλαγές με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων:

Η πρώτη βελτίωση είναι ότι η ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται την πλήρη άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η υφιστάμενη ρύθμιση σήμερα εξασφάλιζε μόνο μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου κατά τέσσερις ή πέντε δόσεις της ρύθμισης.


Με τη βελτίωση της νέας ρύθμισης που αίρει την κατάσχεση του λογαριασμού θα μπορεί να ενταχθεί ο οφειλέτης και να διαχειρίζεται οποιοδήποτε ποσό έχει στον λογαριασμό του.


Η δεύτερη βελτίωση είναι το κίνητρο που δίνεται για πρόωρη ολοκλήρωση τη εξόφλησης με αντάλλαγμα την περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων. Η ένταξη στη ρύθμιση παρέχει από μόνη της 10% περικοπή των προσαυξήσεων.Η μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου

Οικονομικών ισχύει όταν οφειλέτης προχωρήσει σε λιγότερες δόσεις από τις μέγιστες που μπορεί να δώσει η ρύθμιση.

Η δικηγόρος μας αναλύει τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ως εξής:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης . Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι σήμερα της τάξης του 5% και θα μειωθεί στο 3%. Το ύψος του επιτοκίου είναι για πολλούς φορολογούμενους αντικίνητρο ένταξης στη ρύθμιση καθώς όταν επιλέγουν μεγάλο αριθμό δόσεων, δηλαδή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, διαπιστώνουν ότι το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής διογκώνεται υπερβολικά


Επίσης με τη τέταρτη τροποποίηση προβλέπεται η μείωση της

ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ. Έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ πολλοί οφειλέτες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε περιορισμένο αριθμό δόσεων. Με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ πολλοί οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις

Τέλος όπως σημείωσε η κυρία Φραγκάκη υπάρχει μια ιδιαιτέρως σημαντική αλλαγή για τις επιχειρήσεις αφού εφεξής θα μπορούν να έχουν έως 120 δόσεις οι επιχειρήσεις με περιορισμό της οφειλής τους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δις και όχι με περιορισμό τζίρου στα 2 εκ ευρώ.

πατήστε εδώ για τη συνέντευξη:

https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1001003/fragkaki-sto-newsbomb-gr-h-nea-rythmisi-ton-120-doseon-dinei-anasa-stoys-ofeiletes