ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων;

Στη ρύθµιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, το οποίο εκκρεμεί.

Που υποβάλλεται η αίτηση;

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα efka.gov.gr. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στα ταμεία.

Ποιες οφειλές αφορά; Η ρύθµιση για τις 120 δόσεις αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταµεία έως και τον ∆εκέµβριο του 2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Όταν η οφειλή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση που είναι ενεργή, υπάρχει η δυνατότητα να μεταπέσει στη νέα ρύθμιση;

Ναι, μπορεί να ενταχθεί το ανεξόφλητο υπόλοιπο ενεργής ρύθμισης στις νέες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, δικαιώματα και ευεργετήματα που απορρέουν από την προηγούμενη ρύθμιση θα απολεσθούν.

4) Σε πόσες δόσεις μπορεί να ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του;

Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ με εξαίρεση του αγρότες λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε για αυτούς, οι οποίοι θα καλούνται να πληρώσουν ελάχιστη μηνιαία δόση το ποσό των 30 ευρώ. Επιπλέον, παρέχεται έκπτωση 85% και ειδικά για τους αγρότες 100% επί των

πάσης φύσεως προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Η οφειλή που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον επόμενο μήνα υπαγωγής της, με τόκο βάσει του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον πέντε εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένου (5%).

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται οφειλές από προαιρετική συνέχιση ασφάλισης και αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης;

Όχι, δεν εντάσσονται.

Μέχρι πότε μπορεί ένας οφειλέτης να υποβάλλει την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών του;

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται έως 30/9/2019.

Ποιες οφειλές επανυπολογίζονται;

Το σύνολο των οφειλών κύριας ασφάλισης (κλάδου σύνταξης και περίθαλψης) ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από 1/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν, μετά από αίτηση και συναίνεση του οφειλέτη, καθώς θα συνεπάγεται και µείωση συντάξιµου µισθού. Ως βάση υπολογισµού υιοθετείται ο κατώτατος µισθός του 2018 (586,08 ευρώ).

Ο οφειλέτης θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση και χωρίς επανυπολογισµό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.

Οι αγρότες και οι εργοδότες δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό.

Ποιες οφειλές εργοδοτών μπορεί να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση;

Μπορούν να ενταχθούν οφειλές από την απασχόληση εργαζομένων μισθολογικών περιόδων έως τον 12/2018, συμπεριλαμβανομένων του δώρου Χριστουγέννων 2018 και επιδομάτων αδείας.

Παρέχεται έκπτωση 100% από τις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη μόνο στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής. Όταν η εξόφληση γίνεται τμηματικά παρέχεται έκπτωση 50%.

Με ποιον τρόπο χάνεται η ρύθμιση η ρύθμιση;

Η ρύθµιση χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις, όπως επίσης και βεβαιωµένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/ 2019. Η απώλεια της ρύθµισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής στη ρύθµιση και πριν από τον τυχόν επανυπολογισµό τους. Το ποσό που έχει καταβληθεί έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει.

Στις περιπτώσεις επανυπολογισμού, η οφειλή επανέρχεται στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο.