ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Κατερίνα Φραγκάκη

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Κ ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΣΤΟ FPRESS

Πώς να αποφύγετε τον έλεγχο της εφορίας για αύξηση περιουσίας

Πώς να αποφύγετε τον έλεγχο της εφορίας για αύξηση περιουσίας

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μόνο o περιορισμός της θα αποτελέσει αντίδοτο στην υπερφορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας εφόσον τα εισοδήματά τους προέρχονται από νόμιμες πηγές, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ωστόσο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με την βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Δεν υφίσταται προσαύξηση της περιουσίας εφόσον είναι εμφανής η πηγή προέλευσης ενός χρηματικού ποσού, που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου ακόμη και αν αυτό δεν συμπεριληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις, ενώ να σημειωθεί ότι υφίσταται σχετική υποχρέωση. Φυσικά, ελέγχονται περιπτώσεις που τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και δεν «ταιριάζουν» στο προφίλ του ελεγχόμενου.

Δηλαδή εάν κάποιος εισπράττει χρηματικά ποσά έως 1.000 ευρώ τον μήνα και ξαφνικά κατατίθενται στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ, τότε είναι υποψήφιος προς έλεγχο. Ωστόσο και μια τέτοια κατάθεση μπορεί να είναι νόμιμη εφόσον ο δικαιούχος μπορεί να την δικαιολογήσει. Για παράδειγμα, η είσπραξη μιας δωρεάς ή μιας κληρονομιάς. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε επικείμενο έλεγχο και να είναι σε θέση να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογεί την προσαύξηση της περιουσίας του.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στον έλεγχο παίζει ο χρόνος ανάληψης και επανακατάθεσης μετρητών. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει επίσης να είναι όσοι έχουν εισοδήματα από μερίσματα, μετοχές και εμβάσματα από επιχειρήσεις που συμμετέχουν και όσοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα. Κανείς, τέλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε τυχόν έλεγχο της εφορίας εάν έχει καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους σε περίπτωση επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Όλες οι αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων»

«Οι άμεσες αλλαγές στις 120 δόσεις που κατατέθηκαν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές και αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις , ελεύθερους επαγγελματίες , μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να γλιτώσουν από τις δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς» ανέφερε στο Newsbomb.gr η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη. 

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων» τόνισε η κυρία Φραγκάκη και γι αυτό όπως εξηγεί η κυρία Φραγκάκη «η Εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών,κινητής και ακίνητης περιουσίας» και συνέχισε «με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα, η Εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου» επεσήμανε.

Το πιο σημαντικό όπως είπε η γνωστή δικηγόρος είναι ότι πλέον «όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων» τόνισε.

Η κυρία Φραγκάκη μας αναλύει τις ευνοϊκές αλλαγές με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων:

Η πρώτη βελτίωση είναι ότι η ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται την πλήρη άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η υφιστάμενη ρύθμιση σήμερα εξασφάλιζε μόνο μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου κατά τέσσερις ή πέντε δόσεις της ρύθμισης.


Με τη βελτίωση της νέας ρύθμισης που αίρει την κατάσχεση του λογαριασμού θα μπορεί να ενταχθεί ο οφειλέτης και να διαχειρίζεται οποιοδήποτε ποσό έχει στον λογαριασμό του.


Η δεύτερη βελτίωση είναι το κίνητρο που δίνεται για πρόωρη ολοκλήρωση τη εξόφλησης με αντάλλαγμα την περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων. Η ένταξη στη ρύθμιση παρέχει από μόνη της 10% περικοπή των προσαυξήσεων.Η μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου

Οικονομικών ισχύει όταν οφειλέτης προχωρήσει σε λιγότερες δόσεις από τις μέγιστες που μπορεί να δώσει η ρύθμιση.

Η δικηγόρος μας αναλύει τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ως εξής:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης . Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι σήμερα της τάξης του 5% και θα μειωθεί στο 3%. Το ύψος του επιτοκίου είναι για πολλούς φορολογούμενους αντικίνητρο ένταξης στη ρύθμιση καθώς όταν επιλέγουν μεγάλο αριθμό δόσεων, δηλαδή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, διαπιστώνουν ότι το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής διογκώνεται υπερβολικά


Επίσης με τη τέταρτη τροποποίηση προβλέπεται η μείωση της

ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ. Έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ πολλοί οφειλέτες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε περιορισμένο αριθμό δόσεων. Με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ πολλοί οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις

Τέλος όπως σημείωσε η κυρία Φραγκάκη υπάρχει μια ιδιαιτέρως σημαντική αλλαγή για τις επιχειρήσεις αφού εφεξής θα μπορούν να έχουν έως 120 δόσεις οι επιχειρήσεις με περιορισμό της οφειλής τους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δις και όχι με περιορισμό τζίρου στα 2 εκ ευρώ.

πατήστε εδώ για τη συνέντευξη:

https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1001003/fragkaki-sto-newsbomb-gr-h-nea-rythmisi-ton-120-doseon-dinei-anasa-stoys-ofeiletes

Πως θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της Ά κατοικίας – Η Κ. Φραγκάκη στην ΕΡΤ

Πως θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της Ά κατοικίας – Η Κ. Φραγκάκη στην ΕΡΤSHOW MORE

Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Η Εφορία ανεβάζει ταχύτητα στις κατασχέσεις»

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της Εφορίας ανεβάζουν ταχύτητα στις κατασχέσεις με στόχο την είσπραξη παλαιών αλλά και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το πρώτο τετράμηνο τους έτους ήρθαν αντιμέτωποι με τααναγκαστικά μέτρα της Εφορίας 37.102 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ενώ οι εισπράξεις από παλαιά ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στα το ίδιο διάστημα στα 1,16 δις. ευρώ και από νέα στα 481 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά η Εφορία έχει βάλει «χέρι» σε 1.205.540 λογαριασμούς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ άλλοι 1.826.157 φορολογούμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Με τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούςπερισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι εκτιμάται ότι έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις.

«Μόνο το πρώτο τετράμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς της Εφορία ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3.913.465» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία έφτασαν τα 776 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν δραματικά κατά 1.371 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο προστέθηκαν άλλα 489 εκατ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 265 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ανέρχονται στα 104,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,4 εκατ. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή φόροι που δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία να ανέρχεται στα 58,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής από το σύνολο των οφειλετών στην Εφορίατο πρώτο τρίμηνο του έτους που ανέρχονται σε 3.940.098 φορολογούμενους οι 2.137.009 χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 40.850 περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Επίσης περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία από 500 έως 10.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι από το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους προς την εφορία ύψους 104,3 δισ. ευρώ το ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Για τα νούμερα αυτά η κυρία Φρακάκη είπε «Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για τον μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων».

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στο τέλος του 2015 οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους η Εφορία είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 695.074. Αντιθέτως το γεγονός ότι μόνο περί τις 100.000 αιτήσεις έχουν γίνει για την ένταξη στις 120 δόσεις αποδεικνύει το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι διάγουν μεγάλη ένδεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν ούτε τα χρήματα για τις δόσεις. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση πρέπει εντός 3 ημερών να πληρώσει τη πρώτη δόση ενώ να είναι ρυθμισμένες και οι τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «Οι φορολογούμενοι ζουν με μπλοκαρισμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με παγωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και ένα χρέος προς την Εφορία να φουσκώνει μέρα με την ημέρα λόγω των υπερβολικών φόρων».

Η κυρία Φραγκάκη επισημαίνει τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση:

  • Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.
  • Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Έτσι, παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ή μια επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδει το ενοίκιο ή μια οφειλή, αντίστοιχα, στο δημόσιο ταμείο.
  • Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.
  • Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού. Στην πράξη, σπάνια κατέφυγε τα τελευταία χρόνια σε αυτήν τη λύση, καθώς η ζήτηση για ακίνητα ήταν περιορισμένη. Με τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά, όμως, ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα επισπεύδεται από την Εφορία αναμένεται να αυξηθεί.

«Παρά το μπαράζ των κατασχέσεων η Εφορία έρχεται αντιμέτωποι σε πολλές περιπτώσεις είτε με άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με λογαριασμούς τους οποίους οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως ακατάσχετους προστατεύοντας χρηματικά ποσά έως 1.250 ευρώ. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα που η Εφορία βρίσκει λίγα ευρώ για να κατασχέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φραγκάκη σημειώνεται ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας «για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να άρει τις κατασχέσεις θα πρέπει είτε να έχει εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε να έχει ρυθμίσει την οφειλή του και σωρευτικά να συντρέχουν αρκετοί λόγοι όπως να έχει εξοφλήσει το 50% της αρχικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβάλει σχετική αίτηση, να έχει εξετασθεί κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, κ.α».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://www.newsbomb.gr/synenteyxeis/story/991461/katerina-fragkaki-sto-newsbomb-gr-h-eforia-anevazei-taxytita-stis-katasxeseis?fbclid=IwAR1Gt0aBfM5_hk5_rk2KJXPHKgHXsnv0Bm6HIKRAf6TItbFX7FkhKiWWaEc

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

1) Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;

Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλά και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 12 ή 24 δόσεις. Η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να γίνει έως τις 28 Ιουνίου.

2) Με ποιες προϋποθέσεις;

Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017,

3) Που υποβάλλεται η αίτηση;

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην εφορία.

4) Σε πόσες δόσεις μπορεί να ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του και από τι εξαρτάται;

Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ. Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

5) Ποια είναι τα οφέλη της ρύθμισης;

Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.

Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.

Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

6) Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί;

Ναι και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό.

7) Με ποιον τρόπο χάνεται η ρύθμιση η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

8) Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων

9) Σε πόσες δόσεις ρυθμίζουν τα χρέη τους τα νομικά πρόσωπα και από τι εξαρτάται;

Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις ενώ από έκτακτη αιτία θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 ευρώ.

1 2 3 16